top of page
  • Writer's pictureMoona

Noin viikon uutiset

Viimein VPN ja netti. Tosissaan Kiina vietti 70v synttäreitään 1.10 ja koska mikään ei saa mennä pieleen suurena juhlana katkaistiin sekä hidastettiin VPN yhteyksiä. Itse kuulun näihin onnekkaisiin joilta katkaistiin kaikki yhteydet kokonaan, jonka takia tämä postaus hiljaisuus. Sitäkin enemmän mulla on teille kerrottavaa ja oon suorastaan tehtaillut postauksia odottamaan. Otetaas noin viikon hyvin sekalaiset uutiset ja huomiot.



Haluaisin pohjustaa ensimmäistä aihetta muutamalla kuvalla. Kun katsot kuvaa niin ajattele hiljaa itseksesi; Mitkä olisivat mahdollisuutesi jäädä auton alle ja paljonko sinulle pitäisi maksaa, että suostuisit menemään tähän soppaan mukaan.


Oletko koskaan mennyt harhaan, että kun vihreävalo palaa, on turvallista kävellä tien yli? Minä olen. Olen myös mennyt harhaan, että vaikka maassa olisi seepraraidat, siinä olisin jalankulkijana jotenkin etuoikeutettu. Täälläpäin vihreän valon palaessa riski jäädä auton alle pienenee, mutta se ei todellakaan poistu. Kuljen päivittäin risteyksissä, joissa liikennevalot eivät tarkoita yhtään mitään ja sitä mennään yli kun näyttää, ettei mopo osu suhun jos hilpaset oikein reippaasti. Lapsena äiti opetti mantran ”katso ensin oikeaan, sitten vasempaan ja vielä kerran oikeaan” ja sitä on tullut kyllä hoettua viimeisen kuukauden aikana enemmän kuin koko elämässäni Suomessa.


Kiinassa ajokortin saa siis kirjekurssilla tai parhaassa tapauksessa suhteilla, eli sun ei käytännössä tarvitse osata edes käynnistää autoa, että saat kortin. Mun vanhemmalla siskolla on ajokortti mutta on sanonut ihan avoimesti mulle ettei aja, koska hänellä ei ole mitään käsitystä miten ajetaan. Mopoilla täällä suhataan vielä vaarallisemman näköisesti kuin autolla, sillä mopot kulkee just siellä missä kuskista tuntuu. Surullisen hauska vitsi jota viljellään kavereiden kesken onkin, että tietä ylittäessä pelataan tosi elämän Crossy Roadia



Paikallinen reportterinne on ottanut selvää. Utelin onko liikenteen villiinlänteen edes yritetty puuttua ja nyt on aivan uusi juttu miten liikennesääntöjen kunnioitusta yritetään lisätä täällä. Annan vinkin; liittyy vahvasti julkiseen häpeään sekä kameroiden paljouteen. Iltaisin voi nykyään katso TV:stä videokoostetta päivän kolareista. Videoilla myös esitellään kuka teki väärin sekä kenen vika kyseinen kolari oli!



Kuva eräästä screenistä, jossa pyörii kyseinen formaatti


Julkisen häpeän sekä kasvojen menettäimisen pelko on ihan uskomaton kiinalaisille. Metroissa pyörii myös vastaava formaatti, jossa näytetään ”huono tapaisia” kiinalaisia. Usein just, että on metroraiteille vaikka heitetty jotain tai tahallaan roskattu ja hajotettu paikkoja. Katujen varsilla oon myös törmännyt muutamassa paikassa isoihin screeneihin, joissa pyörii vastaavia videonpätkiä. Onhan se nyt vähän hullu tapa rankaista sääntöjen rikkomisesta mutta jos se toimii niin mikäs siinä.


Vastaava formaatti metrossa


Meille opetettiin jo valmennusleirillä, ettei missään nimessä saada ”korjata virheellistä tietoa”, jota meille vaihtareille tullaan vaikka koulussa kertomaan. Okei, joo, koska asioita opetetaan ehkä vähän asian vierestä, mutta pääasiassa oikeastaan koska esimerkiksi opettajan auktoriteetti on niin kova, että jos sen meet romuttamaan saat tuntea sen nahoissasi. Muuten ei ongelmaa, kyllähän mä pystyn istuskelemaan hiljaa ja vaikka sitten kikattelemaan itsekseni jutuille mutta sitten on muutamaia juttu joissa toi auktoriteetti juttu alkaa riittää. Siis lyhykäisyydessään; se tunne, kun toinen osapuoli on väärässä muttet voi sanoa hänen olevan väärässä auktoriteetin takia ja tulette molemmat haaskaamaan aikaa sekä resursseja väärän informaation takia. Tämä. Niin. Monta. Kertaa. Oletko koskaan kävellyt pankkiin 20minuuttia per suunta, tietäen että se tulee olemaan kiinni sinun saavuttua paikalle mutta menet silti, koska auktoriteetti sanoo että se on auki? Minä olen. Kirosin mielessäni koko matkan, mutta nöyränä menin mukana.



Toinen aivan mahtava väittämiä ylemmiltä tahoilta joille siis naureskelen vieläkin illan hämärinä hetkinä: Saksalainen kundi ihmetteli, että miksei koulussamme ole ilman puhdistajia, kun ilma ulkona on niin likaista. Äkkiä meidän ihmettelyn kuullut todella arvostettu opettaja liittyi keskusteluun korjaamaan saksalaista ”Ei ilma ole likaista ulkona!! Meidän koulu on pystyttänyt ilmanpuhdistimia KOULUN ULKOPUOLELLE jonka takia ette näe niitä”. Mua ainakin kiinnostaa tämä uusi teknologia ja miten se käytännössä toimii.



Likainen ilma muutenkin tuntuu olevan vähän Tabu täällä. Totesin ihan ohimennen kiinalaisessa kaveriporukassa että ”Onpas ilma tänään huonoa” kun kilometrin päässä olevaa kerrostalo oli utuisen näköinen ja horisontin pilvet olivat harmaan valkoiset. Ilmanlaatua mittaava aplikaatiokin sanoi, että tulisi välttää ulkona liikkumista. Koko kiinalaisen porukka katsoi mua ja alkoivat puolustelemaan ilmaa, sekä perustelemaan ihan ympäripyöreillä tarinoilla kuinka ilma on vain kosteaa ja utuisuus johtuu runsaasta hapesta ilmassa. Itse vain nyökyttelin puolustuksille.



Kiinassa on nyt tullut majailtua reilu kuukausi. Arki ja elämä on alkanut/jatkunut oikein mukavasti ja tuntuu, että väsymys ja kiinalaisten alussa ärsyttämät tavat ovat rauhoittumassa. Viimein oon saanut elämän järjestettyä täällä ”kiinalaisittain” ja alkaa olla kaikki tilukset normaali asetuksilla. Visa asiat on viimein valmiit, pankkitilin olen saanut avattua ja harrastuksetkin alkavat pikku hiljaa löytymään. Kokeiltiin toisen vaihtaritytön kanssa tanssia, sillä oletuksella että se olisi jotenkin verrattavissa balettiin tai johonkin Suomessa törmättävään tanssigenreen. Väärässä oltiin. Siis kyseessä olikin joku Kiinan kansantanssi ja se tanssiharrastus loppui lyhyeen kun alkuverkoiksi olisi pitänyt taipua 3 kertaa itsensä ympäri. Mehän ei tästä lannistuttu vaan päätettiin vaan kokeilla seuraavaa lajia, jota koulu tarjoaa. Nyt kierroksessa on Taekwondo. Katsotaan miten se lähtee käyntiin ja siitä varmasti kuulette myöhemmin lisää.




292 katselukertaa1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page