top of page
  • Writer's pictureMoona

Neljä taikauskoista

Kiinassa on neljä suurta juhlaa joiden suomenkielisistä nimistä mulla ei ole mitään käsitystä. Listasta löytyy Spring festival, Dragon boat festival, Qingming festival sekä eilen vietetty mid-autumn festival, ystävienkesken moon festival. Tottakai näiden lisäksi löytyy muitakin juhlia, mutta nämä ovat ne tärkeimmät.


Eilen 13.9 pääsin kokemaan mun ensimmäisen Kiinalaisen juhlapyhän. Moon festivalilla on pitkät perinteet ja siihen liittyy hullu määrä rituaaleja, yksityiskohtia ja tarinoita. Ihmeellisempää historiantuntia teille pitämättä festarin päätarinan voi katsoa tästä (https://youtu.be/EMMU1YJadzE) ja lyhyesti ominsanoin kerrottuna vapaasti suomennettuna tarina meni suunnillee näin: Oli kerran tyttö jonka aviomies sai taikapapuja jotka muuttavat kenet tahansa jumallalliseksi. Papuja oli riittävästi vain yhdelle, eikä aviomies tai vaimo kumpikaan halunnut jättää toista. Eräänä päivänä kuitenkin tytöltä yritettiin ryöstää pavut ja likka ratkaisi tilanteen syömällä pavut itse. Noh, likka meni sitten ihan jumalana kuuhun odottamaan, että joku purkaisi loitsun ja aviomies jäi yksin maahan kaipaamaan vaimoaan ja keksimään ratkaisua keissiin muunmuassa tekemällä lahjoituksia kuulle. Just näitä kuukakkuja tehtailemalla ja uhrilahja hedelmillä.Tarinan ideana on siis kunnioittaa kuuta ja kokoontua yhteen viettämään aikaa yhdessä perheen kanssa. Tarinasta rituaaliksi muodostui ihan miljoona juttua mutta pääkohtina näiden kuukakkujen mussuttaminen, ison perhedinnerin syöminen ja illalla täysikuun katsominen. Vanhempia perinteitä on hedelmien jättäminen ulos ja siihen liittyvä kuunjumalan palvonta, vuoroveden katseleminen, paperi lyhtyjen tekeminen ja laskeminen, sekä tietyn viinin juominen.Mun perheessä tätä moon festivalia juhlittiin melko yksinkertaisella kaavalla. Äidin veljen perhe lapsineen tuli kylään ja syötiin lounasta yhdessä ulkona, sitten juteltiin mukavia kotosalla iltaan asti. Illalla meillä oli iso päivällinen johon kuului muunmuassa hotpot. Päivällisen jälkeen syötiin kuukakkuja ja katsottiin TVstä suoraa lähetystä kyseisestä festivaalista. Kyseisessä ohjelmassa oli erilaisia lyhyitä puheita, musiikki esityksiä ja muita videopätkiä. Vähän samalla toteutuksella kun elämä lapselle formaatissa. Illalla sitten mentiin ulos katsomaan täysikuuta.Mun mielestä ihan hauska festivaali, I mean hei vapaapäivä koulusta että voit mussuttaa kakkua ja jutella mukavia kokopäivän. Ehdotan, että tuodaan juhla Suomeenkin, sen verran rattoisaa menoa.


Viime postauksesta tähän päivään pikakelauksena hyvin on mennyt. Koulu on sujunut kivasti, oon löytänyt mun ekat täysin kiinankieliset kaverit. Kävin ensimmäisellä tanssitunnilla. Muuten vaikuttaa hyvälle, mutta nehän ei siis tanssi mitään ihan perus balettia vaan kyseessä on joku Kiinan oma kansantanssi tyyppinen genre. Oon viettänyt paljon aikaa puistoissa ja tutustumassa puistojen omiin lajeihin. Ehdoton bucket list juttu, joka tullut nyt koettua on kiinalaisen shakin pelaaminen puistossa. Aivan uskomattoman hauskaa aikaa. Lähdettiin casuaalisti hostisän kanssa lähipuistoon ja aloitettiin pelit. Vanhat setämiehet kokoontui meidän ympärille katsomaan peliä ja nauramaan mun heikoille taktiikoille. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, voitin mun ensimmäisen oikean kiinalaisen shakkipelin! Näemmä siitä shakkinörtteilystä isän kanssa Suomessa on ollut jotain iloakin.Kulttuurishokki on todellakin yrittänyt iskeä mua nyrkillä tällä viikolla useamman kerran, toistaiseksi oon onnistunut laskemaan hitaasti 10 ja hengittämään syvään. Tästä aiheesta lisää myöhemmin....

321 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentáře


bottom of page